Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Cârnaţi de casă

 Ingrediente:
- carne de porc
- slanina cruda daca e nevoie
- usturoi
- boia de ardei dulce
- sare
- piper
- mate de porc sau de oaie, cam 1 metru pentru un kilogram de compozitie.


Este potrivita carnea mai grasa de porc, sau daca nu este suficient de grasa se adauga slanina cruda sau carne grasa.
Se macina carnea si grasimea cu masina de tocat carne intr-o farfurie ce se goleste intr-un vas mai mare, numarand farfuriile. Intr-o farfurie intra cam 800g de carne tocata.
Se calculeaza celelalte ingrediente in functie de numarul total de farfurii astfel,
pentru fiecare farfurie:
- 5-7 catei de usturoi curatat si trecut prin presa de usturoi,
- 1 lingurita de sare,
- 1 lingurita de boia de ardei dulce,
- o jumatate de lingurita de piper.

Se amesteca toate foarte bine, se framanta, pana cand compozitia este omogena.
La  masina de tocat carne se scot sita si cutitul si se monteaza palnia speciala de umplut carnatii (sau se foloseste un alt dispozitiv pentru umplut).
Matele se spala bine interior si exterior cu apa rece.
Se trage un mat pe palnie, si se umple, la iesire se incolacesc in spirala.
Se inteapa cu un ac mai mare sa iasa aerul.
Pentru afumare, se fac perechi cam de 40 - 50 de cm, (mai scurti daca matele sunt mai groase).
Se prinde cu doua degete la mijloc si cu cealalta mana la un capat si se rasucesc de cate doua ori.la fiecare capat.
Perechile facute se pun in apa rece pentru aproximativ 30 de minute, dupa care se atarna intr-un loc racoros pana a doua zi.
Daca se consuma neafumati se pot taia in bucati de 30-50 cm fara a se imperechia si se pun in apa rece si apoi la frigider sau congelator.
Perechile pregatite pentru afumare se afuma 3-4 zile la fum din rumegus curat de fag.
Dupa afumare se tin atarnati la loc aerisit si racoros pana cand se usuca suficient dar nu prea mult. Apoi se pastreaza in frigider.
R.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.