Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Tort Doboş

Foi: 5 oua, 125 gr zahar, 5 linguri faina, unt pentru uns forma.
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se face ca o crema. Se adauga faina si albusele batute spuma. Se unge forma de tort cu unt, se presara faina si se toarna astfel din compozitie incat foaia sa nu fie mai groasa ca muchia cutitului. Se coc pe rand 7-8 foi, se scot fierbinti din tava su se pun pe masa de alauat.

Crema: 4 oua, 150 gr zahar, 2 batoane ciocolata sau 2 linguri cacao, 200 gr unt proaspat, 3 linguri zahar pentru glazura.
Intr'o oala mica pusa in alt vas cu apa clocotita se bat ouale intregi cu zahar si cu vanilie pe foc. Se bate mereu pana ce incepe sa se ingroase, Se adauga ciocolata muiata pe marginea masinei cu o lingura de apa, sau doua linguri de cacao frecate cu putin lapte.
Cand crema este gata se da la o parte amestecand mereu pana se raceste, Se freaca spuma untul, apoi se amesteca incet cu crema, dupa ce aceasta s'a racit complect. Se aseaza foile unele peste altele, intre ele punand crema.
Ultima foaie se lasa la o parte pana ce se glaseaza cu zahar ars. Se arde zaharul intr'o cratita la foc iute. Cand zaharul s'a topit complect si incepe sa se inchida la culoare, se toarna peste foaia de tort si se intinde repede cu ajutorul unui cutit lung si infierbantat pana ce nu se raceste. Daca totusi se raceste se introduce o clipa foaia de tort in cuptor pentru ca inmuinde'se zaharul sa se poata intinde bine. Cat timp se glaseaza, se tine foaia de tort pe o placa unsa cu ulei pentru ca picaturile de zahar care curg pe margini sa nu se lipeasca pe masa.
Tot cu ajutorul cutitului pana ce nu se raceste complect zaharul, se inseamna feliile de tort, apasand bine pentru a se taia usor tortul.
Foaia astfel glasata se pune deasupra.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.