Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Săpun de toaletă

Cantitati:
1/2 kg sapun de rufe bine uscat, calitate superioara de casa, se rade pe razatoare, un litru lapte, una lingura borax praf, 3 linguri cu varf bicarbonat de sodiu, 3 galbenuse de ou, 20 gr vaselina pura, 2 champoane Elida blond, 20 gr esenta de parfum leventica sau de brad.
Procedeul:
Formele, cutii sau altceva se ung cu putina vaselina. Laptele se ferbe apoi se toarna in alta cratita, in el ferinte dar sa nu fiarba se pune sapunul ras pe razatoare foarte fina, se amesteca cu una lingura de lemn sa nu se lipeasca de fundul vasului, cand e topit de tot se ia depe foc si se adauga vaselina, boraxul, bicarbonatul si champonul, se amesteca bine si se pune pe foc, tot mestecand, cu un briceag se curata marginile.
Luam depe foc si adaugam galbenusul subtiat cu una lingura de lapte rece si mestecand se pune si esenta, apoi cu lingura se umple formele.
Se desprind cu briceagul, se pot tinea putin in apa rece dar sa nu stea mult in forme.
Se pot lipi cate 2 forme ungandu'le cu compozitie calda si le apasam.
Se pune la uscat in camara sau camera acoperit cu hartie, in 6 saptamani este uscat.
Amestecarea se face usor, pe fund numai ca sa nu intre aier mult in compozitie, din cand in cand sa se ia ca sa nu se prinda de fund.
Pana are puncte galbene marunte nu este de tot topit sapunul.
Se poate colora compozitia cu carmin dela cofetarie ori culori vegetale dela farmacie, cand se ia depe foc si se pune galbenusul se pune si coloarea vegetala.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.