Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Tortă de nucă

Torta de nuca

O reteta foarte veche scrisa in limbajul vremii...
1 deca=10 gr

20 deca zahar se freaca cu 8 galbenuse de ou spumos. Daca e gata se pune 12 deca faina, 16 deca nuci sau alune macinate si albusul alora 8 oua batute tare.
Se pune in forma de tort bine unsa cu unsoare si presarata cu pesmet.
Se coace la foc potrivit.
Cand s'a racit se taie in doua, se unge cu o marmelada picanta sau cu orisice crema.
Eu (nu se stie cine este cel sau cea care a scris reteta gasita pe niste foi ingalbenite) o fac cu crema asta:
25 deca unt bine frecat spumos, apoi pun 2-3 galbenuse de ou si se freaca iara bine, zahar praf dupa gust si pun intr'o ulcica praf de cacao 4-5 lingurite, 2-3 lingurite zahar praf si apa rece, le amestec in ulcica si se pune la fiert pana se ingroase (trebuie incontinuu amestecat), se pune la raceala apoi se amesteca cu untul.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.