Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Galatină de clapon

galantina
Taiem un clapon, il ciupelim si curatam ca si cand il pregatim de fiert. Dupa aceia il taiem de alungul spatelui si scoatem cu istetime toate oasele, astfel ca sa ramana numasi pielea si carnea cea alba.
Aripile si picioarele le taiem iar pielea o coasem sau o legam
Il punem acum la o parte si'l acoperim cu o carpa curata.
preparam apoi urmatoarele:
1/4 kg carne de porc, 1/4 kg carne de vitel, un ficat de gasca, 1/8 de slanina, toate acestea le tocam foarte marunt, in decursul tocatului punem unul cate unul 3 galbenusuri crude si un ou intreg, sare, piper. Acum taiem separat sau 1/8 kg sunca sau limba in felii lunguiete si subtirele, asemenea si felii de slanina, apoi crastaveti acri si oua rascoapte toate taiate felii lunguiete.
Luam acum pielea claponului, o saram si piperam pe dinauntru si apoi o umplem pe rand cu sunca, crastaveti, slanina, oua, apoi carnea cea tocata, dupa aceiasi iaras sunca, crastaveti etc. si iar carnea tocata, tot asea pe rand pana am umplut pielea.
Cand e plina o coasem si o infasuram intr'un servet, o legam cu sforicica curata si o punem sa fiarba intr'o oala cu apa, zarzavat si oasele de carne, timp de un ceas si jumatate.
Dupa ce le'am scos din supa, il punem sub presa si il lasam sa stea 2 ore intregi.
Se serveste rece taiat felii subtiri.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.