Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Săpun 3

1 kg grasime din orice fel, 2 1/2 l apa, 1/4 kg soda caustica, una lingura sare de bucatarie, una mana de pelin (da culoare placuta si adauga mirosul indeparteaza pureci, curata usor, pelinul uscat la umbra sau menta uscata la umbra.
Procedare:
Se pune apa la fiert sa dea un clocot, cand clocoteste se pune grasimea indata se pune si soda topita inainte in apa calduta dar racita, se da jos vasul cand se pune soda, acum se pune pelinul.
Sa nu se dea foc prea mare, ca sa nu spumeze. Pana ferbe se amesteca intr'una la indemana sa fie un vas cu apa adaugand 1.2 l apa. E buna apa de ploaie.
Sarea se pune cand este aproape fert.
Cand iese deasupra se pune o picatura in apa rece, daca nu se strange e prea multa soda, se mai pune apa si grasime.
Daca luat in mana este unsuros se mai pune lesie.
Se culege, se pune intr'o ladita cu panza, a doua zi se taie.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.