Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Aluat de unt

Punem pe scandura de taitei 200 gr faina fina, 2 galbenusuri de ou, 2 linguri vin alb, un varf de cutit sare, 3 linguri smantana, din toate acestea facem un aluat lucrandu-l cu mainile bine, pana ce observam ca face besicute, apoi lasat sa odihneasca putin, dupa aceia il intindem intr'o foaie ceva mai subtire decat un creon.
Facem grabuie? un aluat din 280 gr unt (250 gr grasime) cu 80 gr faina fina pe care'l intindem intr'o foaie ceva mai mica ca pe cea mai sus amintita.
Punem foaia mai mica peste cea mai mare si o invelim .cu foaia cea mare, asea ca foaia cea mica sa nu se vaza, apoi indesat incet aluatul si tot atunci intins cu vergeaua intr'o foaie patrata, ca un creion de groasa, apoi indoit in 3 de a lungul si in 3 de'a latul si din nou indesat cu vergeaua si intins, apoi iar indoit ca mai sus si asoperit cu un servet lasat sa odihneasca la un loc rece timp de un sfert de ceas, aupa aceia iar il intindem procedand ca mai sus, lasandu'l din nou sa odihneasca, pe urma intindem intr'o foaie si intrebuintat.
De observat este ca in timpul lucrarii acestui aluat, foaia cea mai mare sa bu se rupa.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.