Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Cremeş

25 deca de unt, 25 deca faina de Banat se imparte in 3 parti.
Cu o parte se prelucreaza untul, din celea 2 parti se face o coca la fel ca pentru strudel, punem in ea putina sare, o lingura de otet si apa cat doreste. Aceasta se prelucreaza foarte bine si se pune sob o cratita 15 minute. Apoi se intinde o patura asezand untul in mijlocul ei.
Se impatura in forma de caramida.
Procedam astfel de 3 ori, la interval de 10 minute.
A treia oara se impatura ca o carte.
Tot asea la interval de 10 minute.
A sasea (6) oara se intinde ca lama cutitului si se taie in 2 parti.
Se coace la un cuptor ferbinte.
Dupa ce s'a racit se adauga crema.
Se bat 6 albusuri, cand e pe jumatate batuta, se impart 8 deka zahar in 3 parti.
Batem pana se adauga partile de zahar si spuma e tare.
Pe galbenusuri punem dintr'un pahar un dejet de apa.
Se pune la foc 1 litru lapte si 1/2 pahar de apa, 17 deca zahar si 1/2 baton de vanilie crepat in doua.
Se lasa sa fiarba.
Castronul cu ouale se pune pe o masina incinsa si se bate adaugand cate putin lapte clocotit.
Se adauga 3/4 din lapte si pe urma 15 deka faina si restul laptelui.
Se ferbe pe gaura pana ce este gata.
Se ia depe masina si asa ferbinte se adauga spuma batuta si se aseaza pe foaia de aluat.


Nota: "pe gaura" - se scot citeva cercuri din plita si vasul ajunge direct pe flacara.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.