Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Gomboţuri cu prune

gomboti, papanasi
5-6 bucati cartofi fainosi ferti bine, pe care ii pasiram, pe care ii saram putin si pe care ii framantam cu atata faina cata o iau ca sa  devina o coca care sa se poata intinde.
O intindem pe planseta de grosimea a 1/2 cm, o taiem in bucati patrate de marimea potrivita astfel ca sa poata acoperi (infasura) bine o pruna.
In fiecare patrat infasuram cate o pruna bistrita din care mai inainte am scos samburele. Infasurarea trebuie sa fie perfecta.
Pe urma le ferbem intr'o apa bine sarata, atunci cand se ridica deasupra apei le strecuram cu un strecurator mare si le udam bine cu apa rece (se toarna peste ele).
Intr'o cratita punem o lingura de unsoare in care punem pesmeti pe care'i prajim pana ce devin rumeni iar pe urma ii rumenim in unsoare si pezmeti in duba (ler, cuptor).
Cand sunt calzi bine se presareaza cu zahar praf.
Se servesc calzi.
Daca dorim ca aceasta coca sa fie foarte fina se mai adauga la aluat una lingura de unsoare la cartofi 2-3 galbenusuri de ou, una lingura rom, sare si asea le framantam in coca.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.