Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Fancuri f. bune

Pancove, gogosi
Un vas punem pe marginea masinei sa se incalzeasca, cand e incalzit bine punem 1/2 kg faina, lasam pana si aceasta s'a incalzit.
Intr'o cana (ciasca) punem lapte de jumatate, cu 4 galbenusuri de ou sa se incalzeasca.
In alta cana punem tot jumatate lapte cu 7 deka unt si o lingura mare de zahar sa se incalzeasca.
Intr'o cratita mica punem o jumatate ciasca de lapte 2 deka drojdie, o lingurita mica de zahar si o lingura mare de faina si o lasam la caldura pana dospeste.
Dupa ce s'a dospit se adauga toate fainei, la urma drojdia dospita, putina sare si o lingura mare de rom.
Dupa ce s'au amestecat bine toate la un loc, se bate cu lingura de lemn pana se fac basici.
Apoi pe o planseta se pune faina si se intinde de o jumatate de dejet si se dau forme rotunde de fancuri. Dupa ce le'am dat forma rotunda le lasam sa se odihneasca un cias, apoi le intoarcem pe cealalta parte si le lasam iaras un cias.
Intr'o cratita punem untura multa si se pun cu partea deasupra, adeca nu cu partea de jos care a fost pe planseta.
Se coc pana se rumenesc, apoi le pudram cu zahar si le servim cu dulceata.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.