Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Keks

Keks (care o facem noi)

Keks - poate fi de la Cake (prajitura in engleza) sau keksz (biscuiti in ungureste)

O reteta foarte veche scrisa in limbajul vremii...
1 deca=10 gr

1,15 kg faina, 5 oua intregi, 35 deca zahar praf,  3-4 linguri de smantana, 18 deca unsoare, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, daca ai vanilie, coaje si zeama de lamaie  dupa gust.
Zaharul cu unsoarea se freaca intr'un castron pana a devenit spumos, se adauga ouale intregi unul cate unul apoi toate cele de mai sus. La urma de tot se pune faina, apoi  pe scandura bine infainata se framanta si se intinde nu prea gros fiindca la copt cresc.
Cu diferite forme tai aluatul sau cu masina si se coc.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.