Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Gulaş supă

Gulas, guias  ardelenesc
Mincare traditionala revendicata ca nationala de:  unguri, cehi, slovaci, croati si altii, vezi Wikipedia.

Pentru patru portii mari.

Ingrediente:
- 2 cepe mari
- o lingura de untura de porc
- cativa catei de usturoi
- o lingurita de seminte de chimen
- 2-3 linguri mari de boia de ardei dulce (paprica)
- boia de ardei iute, sare, piper - dupa gust
- carne cu oase de miel sau porc sau vita sau combinatii - 200-400gr. - dupa preferinte
- legume diverse: morcovi, ardei gras, telina (radacina si frunze), patrunjel (radacina si frunze)
- un ou si faina pentru galuste
- 2 cartofi medii.

Preparare:
Se taie marunt ceapa si usturoiul, se prajesc in untura (ulei) pana devin aurii.
Se adauga sarea si carnea taiata cuburi de aprox 2cm.
Se adauga boiaua dulce si iute si se prajeste amestecand continuu. Daca e nevoie se adauga putina apa calda.
Cand carnea e aproape gata se adauga legumele taiate (fara cartofi). Se adauga apa daca e nevoie.
Cind morcovii sunt aproape gata se adauga apa cit sa acopere toata compozitia. Se fierbe cateva minute.
Se pot prepara intretimp galustele: se bate un ou la care se adauga faina pana devine o pasta moale. Cu o lingurita se iau cantitati mici din compozitie si se pun in supa care fierbe.
Se adauga cartofii taiati cubulete si se mai adauga apa dupa preferinte.
Se fierbe pana cand sunt gata cartofii.
Se adauga piper, frunzele de patrunjel si telina.

Gulasul trebuie sa fie iute, rosu intens si se serveste fierbinte.
R.

Niciun comentariu:

Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.