Reţete culinare pentru preparate din bucătăria tradiţională ardelenească. Retete din Ardeal


Colecție de
rețete din Ardeal, mai vechi si mai noi. Prezentare


Introducere


  Reţetele sunt preluate din caiete vechi şi foi volante care au căzut din ele, îngălbenite de vreme. 
  De dragul originalităţii am transcris exact reţetele păstrând limbajul specific ardelenesc, cu o topică aparte, cuvinte şi unităţi de măsura arhaice şi mici dezacorduri. Dar asta face si farmecul lor, parca sunt povestite:

  "Dacă ai, zeamă de lămâie, dacă nu ai întrebuinţezi oţet de vin şi pui atâta zahăr să nu fie prea subţire, să nu curgă.
E foarte bună si prăjitura arătătoare, dar trebuie zahăr mult la ghiaţă si nuci la umplutură. " din Pogăcele de Jour.

  "Dacă avem formă, se pune în formă şi se încinge în unsoare ferbinte, dacă nu avem formă, cu o linguriţă mică punem aluatul în unsoarea fierbinte..." din Fanc.

  " Se ia o varză frumoasă si curată şi se spală bine. Frunzele celea mai mari se opăresc în apă cu sare iar frunzele celea mai mici şi cu mijlocul cocianului se toacă şi se pune într'o tigaie cu unt şi cu ciapă şi să lasă să se prăjască bine împreună." din Musaca de varză.

  Şi unele adnotări de felul: "ce facem noi, f. bună" , "Eu din dublu fac"  sau de la cine sunt primite: lelea Florica, Nina,  tanti Vilma, Boros Berta.

  Pe lângă aspectul practic, reţetele sunt şi o lectură agreabilă, o întoarcere în timp care dezvăluie aspecte surprinzătoare ale meniurilor de pe timpuri, cum ar fi: Capriţi de dame, Smochine verzi în zahăr, Marmeladă de portocale, Şodou de vin, Maraschino parfe şi foarte multe altele.

  Unele reţete par a nu fi complete pentru că sunt notate doar particularităţile lor, se presupune că restul este cunoscut de către cititor şi deci nu necesită o descriere amănunţită.

  Am inclus şi reţete pentru produse de uz casnic  care completează într-un fel aparte imaginea activităţilor gospodăreşti. Prepararea săpunului de toaletă, de exemplu, un proces foarte complex, este ca o poveste.

  Folosiţi uneltele de căutare din partea dreaptă, căutare printre reţetele de pe acest blog, căutarea in dicţionar sau afişarea doar a unei anumite categorii de reţete.


Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.